Magnis vienas iš mikroelementų, be kurių organizmas (nervų sistema, raumenys, kaulai, ląstelės) negalėtų gyventi. Be jo nevyktų daugiau nei 300 biocheminių reakcijų – skaičius iš ties įspūdingas.
Daugeliui tikriausiai ne naujiena kad yra toks dalykas kaip sveika mityba arba sveikas gyvenimo būdas. Dabar įvairiausių sveikuoliškų receptų, sveiko gyvenimo planų, sveikos gyvensenos patarimų nors vežimu vežk, didžiausia problema tūlam žmogui atsirinkti, kuris receptas ar „planas“ teisingiausias ir geriausias. Na, jei bendrais bruožais, sveika mityba dažniausiai skatina vartoti maistines medžiagas turinčias daug vitaminų ir mikroelementų: daržoves, vaisius ir kt. Taip pat nerekomenduojama valgyti (arba rekomenduojama apskritai nevalgyti) maisto, kuriame daug cukraus, druskos ir t.t. Žinoma reikia vartoti daug vandens ir kuo mažiau vartoti alkoholinių, energetinių ir kitokių gėrimų – daugmaž tokios sveikos mitybos gairės. Tuomet mūsų organizmas bus apsaugotas ir papildytas naudingais mineralais (kalciu, magniu, kaliu, natriu…). Deja, ne visi naudingi mikroelementai įsisavinami tiesiog valgant populiariausias daržoves ar vaisius, todėl į mitybą patartina įtraukti ir kitokius – retesnius produktus, kuriuose gausu būtinųjų mineralų. Mūsų organizmui reikia mikroelemento – magnio, kuris randamas štai šiuose maisto produktuose:
- Moliūgo sėklos. Šimtas gramų moliūgų sėklų turi apie 530 miligramų magnio, o tai jau daugiau nei rekomenduojama paros norma. Aišku, nėra įprasta suvalgyti tokį kiekį sėklų per dieną, bet kitą kartą, praeidami pro sėklų skyrių Maksimoje paimkite vieną – kitą saują, – nenusivilsite.
- Neskaldyti grūdai. Lukštenti arba rudieji ryžiai yra geriausias pasirinkimas šioje kategorijoje. Taip pat tinka kietieji kviečiai, grikiai, soros, juodieji ryžiai ar net pilno grūdo makaronai. Kuo mažiau apdoroti, tuo geriau.
- Juodasis šokoladas. Taip, pasirodo, magnio yra ir šiame saldumyne. Viena plytelė juodojo šokolado gali turėti nuo 200 iki 300 miligramų, kas nėra mažai. Tik nepersivalgykite, juk šokolade yra taip pat ir kalorijų.
- Špinatai. Vienas indelis špinatų gali papildyti jūsų organizmą 150 mg. magnio. Pasirodo, animacinio filmuko herojus – Papajus, – buvo teisus, valgydamas daug špinatų.
- Burokėlių lapai ir salotos. Burokėlių sriuba yra tikrai ne naujiena lietuviui, bet ar dažnai vartojame burokėlių lapus? Tikiuosi, po šio straipsnio šių gėrybių jūsų racione atsiras daugiau.
- Pupelės ir lęšiai. 100 gr. Sojos pupelių yra 86 mg. magnio, kas sudaro maždaug penktadalį dienos normos. Tinka ir juodosios pupelės, lęšiai, avinžirniai.
- Figos. Džiovintos figos, deja, patinka ne visiems, bet jose gausu magnio. Magnio taip pat yra ir datulėse, abrikosuose, razinose.
- Migdolo riešutai. Suvalgius kelias saujas migdolo riešutų, organizmas „pasikraus“ maždaug 80 mg. magnio.
- Avokadas. Viename vidutinio dydžio avokado vaisiuje yra maždaug 60 mg. magnio.
- Jogurtas arba kefyras. Kefyras labai tinka prie bulvinių patiekalų, todėl vienas puodelis prie ką tik iškepto kugelio tik pagardins patiekalą, o taip pat ir padidins magnio kiekį organizme.
Žinoma, apžvelgėme ne visus produktus, kuriuose gausu magnio – jų yra ir daugiau (bananai, žuvis), bet jei bent kelis iš jų dažniau naudosite savo racione – neprašausite.
Parašykite komentarą