Ką turėtumėte žinoti apie dantų implantus?

Ką turėtumėte žinoti apie dantų implantus?

Dantų implantai skamba kaip itin futuristiškas reiškinys, tačiau tai jau ne vienerius metus plačiai naudojamas būdas pakeisti trūkstamus dantis. Tačiau dar mažai kas žino apie implantus, nors tai geresnis sprendimas nei tilteliai ar karūnėlės. Tad pasidomėkime plačiau, kas tie implantai?

Kas yra dantų implantai?

Dantų implantas yra iš esmės yra dantų protezas, kuris iš tikrųjų pakeičia trūkstamą (išgedusio) danties šaknį. Kaip ir danties šaknis, dantų implantai yra įtvirtinti į žandikaulio kaulą ir po implantavimo jų nematyti. Jie naudojami karūnėlėms (matomai danties daliai) pritvirtinti, kurios visiškai pakeis vieną ar kelis dantis. Implantai pagaminti iš titano, kuris yra ne tik lengvas ir tvirtas, bet ir svarbiausia – biologiškai suderinamas, o tai reiškia, kad kūnas jo neatmes tarsi svetimkūnio.

Dantų implantams pirmenybę teikia daugybė odontologų, nes jų sėkmės rodikliai yra didžiausi. Nors dantų implantai pacientams yra mažiau žinomi nei kiti odontologijos gaminiai, jie turi keletą reikšmingų pranašumų, palyginti su kitomis kosmetinės odontologijos procedūromis.

Truputis istorijos

Numanomas dantų implantų amžius yra tūkstančiai metų, Kinijoje rasta bambukinių kaiščių, kurie datuojami prieš 4000 metų. Bambuko kaiščiai buvo įkalti į žandikaulio kaulą, kad būtų pakeisti trūkstami dantys. Skamba skausmingai, tačiau kaip visada šių dienų technologijos paprastai turi primityvią pradžią šimtmečiais ar tūkstantmečiais atgal.

Šiuolaikiniai dantų implantai yra gaminami iš titano dėl jo polinkio jungtis su kaulais. 1952 m. šią titano savybę netyčia atrado ortopedijos chirurgas, tiriantis kaulų gijimą ir sužeistų triušių gydymą. 1965 m. šis chirurgas, kuris jau daugelį metų eksperimentavo su titano implantais; įdėjo pirmąjį danties implantą pacientui žmogui. Procedūra buvo sėkminga!

Keletas faktų apie dantų implantus

Dantų implantai yra geriausias būdas pakeisti trūkstamus ar išgedusius dantis – dauguma odontologų sutinka, kad galėjimas natūralius dantis pakeisti dantų implantais yra proveržis odontologijos istorijoje. Dantų implantai yra geriausias būdas pakeisti pažeistus dantis, netrikdant sveikų dantų vientisumo. Dėl dantų implantų labai lengva sumažinti šalutinę žalą, nes jie keičiami 1: 1 – užima tik tą pačią vietą, kurią iki tol užėmė natūralus dantis, nepaliekant jokių spragų ar suspaudžiant aplinkinius dantis.

Procedūra yra gana neskausminga. Titano varžtas įsukamas į žandikaulį, ir nors tai skamba gana skausmingai ir paslaptingai, tačiau procedūra iš tikrųjų yra gana įprasta ir sukelia labai mažai skausmo. Sėkmės rodiklis yra labai didelis, skausmas po operacijos yra minimalus, o pasveikimas greitas, nereikalaujantis ilgo nedarbingumo periodo. Žinoma, kiekvienas atvejis priklauso nuo situacijos sudėtingumo ir kiek implantų reikia, tačiau dauguma pacientų gali iškart grįžti į darbą, turėdami šiek tiek nereceptinių vaistų nuo skausmo.

Dantų implantai gali pagerinti fizinę ir emocinę sveikatą – pacientams, kuriems trūksta dantų, dantų implantai gali gerąja prasme apversti jų pasaulį. Dantų protezai kelia susirūpinimą dėl kasdienės rutinos, galimybės valgyti norimą maistą ir dėl protezų judėjimo ar iškritimo. Tuo tarpu dantų implantų naudojimas suteikia jums laisvę valgyti, sportuoti ir bendrauti, kaip tai darytumėte paprastai. Kadangi implantai yra tvirtai pritvirtinti prie žandikaulio kaulo, niekada neturėsite tokios problemos. Realiai jūsų aplinkiniai nesupras, jog netekote natūralaus danties ir pakeitėte jį implantu.

Dantų implantai yra patvarūs. Vienas didžiausių privalumų, tai, kad daugiau niekada nereikės jaudintis dėl ertmių tarp dantų. Tai, žinoma, nereiškia, kad turėtumėte nepaisyti burnos higienos. Kaip  prižiūrint tikrus dantis, reguliariai valykite siūlus ir valykite dantis bei naudokite burnos skalavimo skysčius. Tai padeda palaikyti gerą burnos ertmės sveikatą. Kadangi implantai pagaminti iš titano – to paties metalo, naudojamo kosminiuose šaudyklėse, jie yra daug stipresni ir lyginant su protezais jų ilgaamžiškumas viršija 50 kartų.

Implantai sustiprina jūsų žandikaulį. Kai trūkstamus dantis pakeisite tvirtais titano dantų implantais, tai sustiprins ir jūsų žandikaulį. Implantas iš tikrųjų tampa jūsų kūno dalimi ir veikia jūsų veido struktūrą, padėdamas išlaikyti dabartinę žandikaulio liniją ir formą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *